26 november 2015

Duiken bij DuikTeam Schijndel

Leuk dat je interesse hebt om te gaan duiken!
DuikTeam Schijndel biedt verschillende opleidingen aan voor zowel de beginnende als gevorderde duiker.

1-ster duikopleiding
Wanneer je nog nooit gedoken hebt of al wel eens een introductieduik gemaakt hebt dan start je met de 1-ster duikopleiding van de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond). Deze opleiding is bedoeld voor beginnende duikers vanaf 14 jaar en we starten deze opleiding altijd in september/oktober. Tijdens de opleiding tot 1-ster duiker begin je eerst op de vrijdag avonden met oefeningen in het zwembad. De eerste paar weken zijn voornamelijk conditietraining, om daarna vrij snel met een duikuitrusting te gaan oefenen. Tijdens de wintermaanden in het zwembad wordt ook de theorie opgestart. Om de paar weken wordt er een theorieles gepland (dinsdag avond) waar op de stof uit het theorieboek ingegaan wordt.
Vanaf april gaat het echte werk beginnen en komen de buitenwater oefeningen aan bod. Deze trainingen zijn op woensdag avond in een recreatieplas in de buurt (Meerse Plas in Den Dungen of Groene Heuvels in Bergharen) waar je samen met een instructeur of ervaren begeleider oefeningen gaat doen. De cursus loopt tot juli (dit kan een paar weken langer of korter zijn) waarna de instructeur bepaald of je voldoende ervaring hebt om het 1-ster brevet in ontvangst te mogen nemen.

2-ster duikopleiding
Je hebt inmiddels je 1-ster duikbrevet op zak maar wil je nog meer van de onderwater wereld ontdekken, dan is het 2-ster duikbrevet iets voor jou. De opleiding tot 2-ster duiker is beduidend korter dan de 1-ster duikopleiding en start dan ook pas in februari (bij voldoende aanmeldingen) en combineren we vaak met de specialisatie redden. Je begint eerst op vrijdag avond in het zwembad met een aantal zwembadlessen waar je reddingstechnieken gaat oefenen zodat je deze later in de praktijk kan brengen. Ook de theorielessen worden nu opgestart. Vanaf april starten ook voor jou de lessen in het buitenwater waar je meer leert over het leven onder water (Biologie), duiken in getijdenwater (zoals de Oosterschelde) en het duiken na zonsondergang, ook wel nachtduiken genoemd. Daarnaast leer je hoe je je buddy kan assisteren bij onverwachte situaties en doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden.
Voordat het 2-ster duikbrevet aangevraagd kan worden door de instructeur moet je minimaal 20 duiken hebben gemaakt.

3-ster duikopleiding
Tijdens de 3-ster duikopleiding leer je veel over decompressie. Zo weet je straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën, te weinig water drinken enzovoort. Met die wetenschap kun je je eigen duikveiligheid nog verder vergroten. Mocht je dan eens onverwacht in deco raken, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om weer veilig boven te komen. Wil je als 3*-duiker echt geplande decoduiken gaan maken, dan bereidt de specialisatie Decompressieduiken je daarop voor. In deze specialisatie ga je die decoduiken namelijk ook echt maken; en er wordt geoefend met het gebruik van de decoboei en met het maken van luchtberekeningen. En dat laatste is bepaald geen overbodige luxe: elk jaar weer blijkt uit de ongevallenregistratie dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht! Want je kunt natuurlijk wel mooi uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, als je geen lucht meer hebt, zul je toch naar boven moeten.

Als 3*-duiker kun je alle kanten op; een van de dingen die je leert, is het begeleiden van duikers. Begeleiden van gebrevetteerde duikers tijdens een clubduik, maar ook oefenen met duikers die in opleiding zijn voor hun volgende brevet.

Download hier het informatieblad duikers met meer informatie over de opleiding en kosten: Infoblad Duikers.pdf

Wil je meer informatie over de opleidingen die we aanbieden? Mail dan naar [email protected].